Vakantiepark vlakbij Kampen

Kampen heeft misschien wel het mooiste stadsgezicht van Nederland

Kampen heeft al vele schilders geïnspireerd. De aanblik over de IJssel op de haven, stadskade en de vele historische gebouwen is zo bijzonder dat Kampen de naam geniet van ‘één van de mooiste stadsgezichten van Nederland’. Alleen dat al is een reden om vanaf een vakantiepark als EuroParcs Resort Zuiderzee , EuroParcs Resort Veluwemeer of EuroParcs Resort Reestervallei naar Kampen te rijden.

Ons vakantiepark in de buurt van Kampen

De vele dagjesmensen die Kampen trekt vanaf een vakantiepark Kampen of een ander type verblijfsaccommodatie geeft aan dat de Hanzestad nog altijd een regiofunctie heeft. Deze strategisch gelegen plaats, bij de monding van de IJssel en daarmee ook aan de Zuiderzee, was in de veertiende en de eerste helft van de vijftiende eeuw één van de machtigste steden van noordwest Europa. De stad verwierf vooral naam met de Ommelandvaart: de tocht om Denemarken heen naar de Oostzee. De waar die op de koggenschepen vervoerd werden was vooral zout dat uit Portugal was gehaald. 

map-nederland
Vakantieparken Noord-Holland
Geniet van de IJsselmeerkust, weide en Amsterdam
Bekijk
Vakantieparken Zuid-Holland
Water, natuur, zee, stad en strand? Kies Zuid-Holland!
Bekijk
Vakantieparken Limburg
Een bourgondische beleving in deze heuvelachtige omgeving!
Bekijk
Vakantieparken Overijssel
Beleef een oer-Hollands feest in het landschap en rivier de Reest
Bekijk
Vakantieparken Gelderland
Ga op avontuur en trek de Veluwe of de Achterhoek in!
Bekijk
Vakantieparken Flevoland
Ga mee naar hotspot vakantiepark Resort Zuiderzee
Bekijk
Brabant
Kom en verken de betoverend natuurrijke omgeving!
Bekijk
Utrecht
Centraal gelegen vakantieparken in Nederland
Bekijk

Drie parken op maximaal 30 minuten afstand van Kampen

Je bent vanaf EuroParcs' vakantiepark Kampen Resort Zuiderzee er in iets meer dan twintig minuten, vanaf EuroParcs Resort Veluwemeer doe je er een half uur over en vanaf EuroParcs Resort Reestervallei iets meer dan een half uur.

De geschiedenis van Kampen

Kampen was zo machtig dat het geen concessies hoefde te doen aan steden stroomafwaarts aan de IJssel en zich lange tijd niet aansloot bij de Hanze, een samenwerkingsverband tussen voornamelijk steden aan de Oostzee en het oostelijke deel van wat nu Nederland is. Pas in 1441 trad Kampen toe tot de Hanze, maar zelfs toen trok het weinig aan van de meningen van andere leden. Zo werd ondanks flinke protesten van andere steden aan de IJssel in 1448 in slechts vijf maanden tijd een brug over de rivier gebouwd. 

Het verzanden van de IJssel maakte dat de welvaart van Kampen vanaf 1430 langzaam aan terugliep. De Hollandse Oorlog tussen 1672 en 1679 wierp Kampen economisch ver terug, maar in de negentiende eeuw kende de stad een comeback. Diverse rivierlopen werden afgedamd en er werden strekdammen aangelegd, waardoor de IJsseldelta werd getemd: er kwam een bevaarbare waterloop voor terug. Daarnaast verwierf de stad naam in onder meer de tabaksindustrie. 

Kampen, een stad vol blikvangers

De economische ontwikkelingen maakte dat veel historische gebouwen gesloopt werden maar dat neemt niet weg dat het stadsgezicht vanaf de andere oever van de IJssel op Kampen nog altijd bekend staat als één van de mooiste stadsgezichten van Nederland. De haven, de veertiende-eeuwse Koornmarktspoort en de vijftiende-eeuwse Cellebroederpoort, en Broederpoort: ze staan symbool voor de historische rijkdom van de stad. Maar Kampen biedt meer. De fraaie IJsselkade met al zijn boten… De stadsbrug over de IJssel… De Bovenkerk met een koorhek en een kansel uit de zestiende eeuw en een orgel uit de zeventiende eeuw… Het Gotisch Huis uit 1500… De Nieuwe Toren met carillon…. .

Winkelplezier, stadsboerderijen en proveniershuizen

Het zijn allemaal historische parels net als de Oudestraat met zijn schilderachtig mooie oude gebouwen. Een straat waar je overigens, net als in de Geerstraat, uitstekend kunt shoppen: er is hier een gevarieerd en hoogstaand winkelaanbod.

Bijzonder aan Kampen zijn verder onder meer de stadsboerderijen en verschillende gast- en proveniershuizen: ze geven aan dat stad en platteland sterk met elkaar in verbinding stonden en dat Kampen goed zorgde voor zijn minder bedeelden. Het zijn tegenwoordig allemaal monumenten en die historische sfeer maakt het uitgaan in Kampen extra sfeervol. Onder meer aan de IJsselkade en in de Oudestraat is het goed toeven voor zij die wat vertier zoeken. Vakantieparken Kampen staan kortom voor inspiratie in veler opzichten. 

Resort Reestervallei

Resort Reestervallei

IJhorst, Overijssel, NL
  • Ideale uitvalbasis voor jong en oud
  • Verken het Drenthe in het noorden of natuurgebied de Veluwe in het Zuiden
  • En geniet van uren zwemplezier in de speelvijver De Zwarte Dennen 
Resort Veluwemeer

Resort Veluwemeer

Nunspeet, Gelderland, NL
  • Zalig vakantiegevoel in aan het glinsterende water en Oer-Hollandse landschap
  • Met de fiets de prachtige omgeving verkennen
  • Of leren zeilen aan het zandstrand en de jachthaven  
Eco villa Resort Zuiderzee

Resort Zuiderzee

Biddinghuizen, Flevoland, NL
  • Luxueuze vakantiehuizen met ruimte en privacy 
  • Op wandelafstand van de leukste uitstapjes zoals Walibi, het dolfinarium of de Haven. 
  • Uren zwemplezier in het zwemparadijs en de wellness  

Vind jouw favoriete accommodatie bij Europarcs

Veilig betalen met: