Terug
24 mei 2022

5 mooie wandelroutes in Nederland

intro-walking-family-forrest-europarcs-de-wije-werelt

De natuur in Nederland is zo afwisselend! Elke provincie heeft z’n eigen karakter. Het is dan ook de moeite waard om tijdens je vakantie de omgeving op de fiets of te voet te verkennen. En het leuke is dat veel wandelroutes starten vanaf het vakantiepark. Via de knooppunten van het regionale wandelroutenetwerk ontdek je de mooiste plekjes. Dus trek de wandelschoenen aan en loop door bossen, over duinen en heidevelden. Vanuit elk vakantiepark in Nederland kun je wandelen. Maar wij hebben 5 mooie wandelroutes in Nederland die starten op het vakantiepark hier voor je op een rijtje gezet.

Deze 5 wandelroutes starten op een vakantiepark

1. IJzerenbos vanaf EuroParcs Limburg

2. Rondje Holtmühle vanaf EuroParcs Maasduinen

3. Wandelroute rond EuroParcs De Kraaijenbergse Plassen

4. Wandelen vanaf EuroParcs IJsselmeer & Medemblik

5. Langs de IJssel vanaf EuroParcs Marina Strandbad

6. Bonus: klompenpad vanaf EuroParcs De Wije Werelt

1. Wandelen door het IJzerenbos in Limburg

Door uitgestrekte bossen, langs kabbelende beken en over de glooiende heuvels van midden Limburg. Deze bijna 8 kilometer lange wandelroute neemt je mee door natuurgebied Het IJzerenbos. Je kunt je route starten op verschillende punten: bij landgoed Hommelheide, station Susteren of vanaf EuroParcs Limburg. Vanaf hier leidt een onverhard pad je langs de Middelsgraaf, een meanderend beekje dat in de 13e eeuw werd gegraven als afwateringssloot. Daarna neemt de wandelroute je mee richting het zuiden via groene weiden, over glooiende heuvels en langs beken naar natuurgebied Het IJzerenbos. Na je wandeling plof je neer op het terras van EuroParcs Limburg voor een drankje of neem je een duik in het natuurbad.

 • Lengte: 9,4 km

 • Moeilijkheidsgraad: beginner

 • Wandelknooppunten: 5-30-26-47-46-33-44-31-12-10-9-7-5

Hiking Limburg

2. Wandelen in de Maasduinen: rondje Holtmühle

Deze wandelroute in Noord-Limburg voert dwars door de Maasduinen. Dit gebied tussen de Maas en de Duitse grens werd gevormd in de ijstijd toen rivieren als de Rijn en de Maas veel zand meebrachten. Daardoor ontstond er in deze omgeving een afwisselend landschap vol stuifduinen, hogere en lagere zandgronden en het Maasdal. Start- en eindpunt van deze wandelroute is EuroParcs Maasduinen waar je zo de Maasduinen inloopt.

 • Lengte: 8,17 km

 • Moeilijkheidsgraad: beginners

 • Wandelknooppunten: 4-5-6-87-88-19-23-20-17-3-4

nationaal park de maasduinenheide europarcs

3. Wandelroute rond de Kraaijenbergse Plassen

De Kraaijenbergse Plassen in Noord-Brabant ontstonden doordat hier rond 1968 veel grind, zand en klein werd afgegraven. Die gaten vulden zich met water en daarmee werden de Kraaijenbergse Plassen geboren. Nu is het natuurgebied populair als recreatie- en watersportgebied. Zo zijn sommige plekken toegankelijk met een boot of kano en kun je er zwemmen of surfen. Ook is er een speciaal rustgebied voor dieren en watervogels zoals oeverzwaluwen en meerkoeten. Daarnaast kun je een route lopen rond het water. Deze wandelroute start vlak bij EuroParcs De Kraaijenbergse Plassen. Eerst loop je richting het noorden en passeer je het dorpje Linden dat wordt omringd door water, vervolgens neemt de route je mee naar het westen langs de oevers van de Kraaijenbergse Plassen. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten. Na de wandeling kun je even wat drinken op het terras of dineren in het restaurant van EuroParcs De Kraaijenbergse Plassen.

 • Lengte: 7 km

 • Moeilijkheidsgraad: beginners

 • Wandelknooppunten: 72-70-71-95-96-72

Kraaijenbergse Plassenview-lake-sunset-europarcs-de-kraaijenbergse-plassen-2

4. Wandelroute langs het IJsselmeer & Medemblik

De unieke polderlandschappen in Noord-Holland lenen zich goed voor een wandeltocht. Je wandelroute start bij EuroParcs IJsselmeer. Het eerste gedeelte loop je langs de oevers van het IJsselmeer waar je kilometers ver kunt kijken. Zie hoe bootjes voorbij glijden in het water en geniet van de vergezichten. Vanuit de polder wandel je zo Medemblik in. De wandelroute neemt je mee door het historische plaatsje dat in 1289 stadsrechten kreeg en uitgroeide tot een florerende havenstad. Alles hier ademt nog de sfeer van weleer. Terug loop je weer langs het water tot je weer terug bent waar je begon: op EuroParcs IJsselmeer.

 • Lengte: 9,2 km

 • Moeilijkheidsgraad: beginners

 • Wandelknooppunten: 8-53-54-51-52-55

Beach Sand EuroParcs IJsselmeerMolen IJsselmeer

5. Wandelen langs de IJssel en wijngaard Hof te Dieren

Loop mee langs de IJssel en Hof te Dieren. In 1218 was dit landgoed in handen van de Duitse Orde, totdat Stadhouder Willem II het kocht in 1647. Lange tijd was dit het favoriete jachtslot van de Oranjes. Inmiddels bestaat het jachtslot niet meer. Op deze plek vind je nu Domein Hof te Dieren, een wijngaard dat wordt omringd door een 2,75 meter hoge muur. Binnen die muren worden de lekkerste druiven geteeld waar biologische rode, witte en rosé wijnen van worden gemaakt. Het beste kun je je wandeltocht beginnen vanaf EuroParcs Marina Strandbad. Vanaf hier wandel je de langs velden met grazende koeien. Bij de IJssel steek je met de pont over naar het stadje Dieren en langs het landgoed Hof te Dieren. De rest van de route voert opnieuw langs Dieren, waar je het pontje terug neemt richting EuroParcs Marina Strandbad. Na deze wandeling smaken een hapje en drankje in het restaurant van het vakantiepark extra lekker!

 • Lengte: 9.4 km

 • Moeilijkheidsgraad: beginner

 • Wandelknooppunten: P16-22-92

gelderlandgelderland1

Bonus: klompenpad Eeskoterpad op de Veluwe

Dit klompenpad neemt je mee dwars door boerenvelden, over erven, heide en over zandduinen. Het Eeskoterpad is een afwisselende wandelroute en omdat je door agrarische gebieden en over privéterrein loopt, zijn honden niet toegestaan op deze wandelroutes. Officieel startpunt van de wandelroute is Café Restaurant de Waldhoorn in Otterlo, maar je kunt je route ook op andere plekken beginnen, zoals op vakantiepark EuroParcs De Wije Werelt. Desgewenst kun je de wandeling inkorten of verlengen naar 12 of 17 kilometer. En als je je route weer eindigt op één van onze vakantieparken op de Veluwe, kun je hier meteen neerploffen voor een verfrissend drankje.

 • Lengte: 15 kilometer (mogelijkheid tot verkorten/verlengen tot 12 of 17 km)

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

 • Routemarkering: groene klomp. Je kunt de route zowel linksom als rechtsom lopen

20220518-EuroParcs - De Hoge Veluwe-136zand-uitzicht-nationaal-park-de-hoge-veluwe

Op zoek naar meer inspiratie