The Rebel House - Floriade

TU Delft ontwerpwedstrijd Rebel House

Prijswinnaars TU Delft Ontwerpwedstrijd

1e prijs

The Squirm Door Ava de Haan (Architecture student) & Kim Houweling (Architecture student)

Dit ontwerp kom je niet dagelijks tegen! Door te denken in thema’s, emoties en materiaal in plaats van standaard functies als badkamers, slaapkamers, etc., zijn we op het idee gekomen voor het ultieme Rebel House! Elke kamer is gebaseerd op een specifieke emotie en kan hierdoor door iedereen verschillend worden ervaren.

In dit vakantiehuis ontsnap je aan de sleur van het dagelijkse leven, weg van het constant op de klok kijken, de dagelijkse stress en verplichtingen. Normaal gesproken weet je precies wat zich achter een deur bevindt maar niet in ons ontwerp! Het is helemaal off-grid, oftewel zelfvoorzienend. Een van de kamers is een grote water tank die gebruikt kan worden om water op te slaan na zware regenval. De glazen stenen bevatten zonnecellen die genoeg energie opwekken voor het verbruik van de woning. Overtollige energie wordt opgeslagen in oude herbruikbare auto accu’s voor gebruik in de winter. De titel van ons project komt voort uit de organische vormen van het interieur van de woning. De spinnenwebachtige vormen binnenin een kubus vormen een mooi contrast tussen het “conventionele” leven; gestructureerd, vol verplichtingen met daartegenover het rebel house die juist speels, organisch en onvoorspelbaar is. De verschillende hoogte niveaus zorgen ervoor dat de bewoner af en toe door de woningconstructie moet kruipen of klimmen. Deze constructie wordt gemaakt van gerecycled plastic gegoten in verschillende onderdelen. Dit is vergelijkbaar met de stoelen en tafel die hier ook in de ruimte staan.

Helemaal nieuw, helemaal anders, helemaal REBEL!

2e prijs

Situm Solis Door Merle Baan (Architecture student) & Femke van Giessen (Architecture student)

Dit Rebel House, een Tiny house ingaand tegen alle conventionele bouw standaarden, heeft “flexibiliteit” als hoofdthema. Dit komt tot uiting in drie elementen.

Het volume van de woning zelf is flexibel in rotatie. De grote cilinder roteert rondom de as van het kleinere volume en draait van oost naar zuid naar west, de zon volgend. De titel van het huis, Situm Solis: de plaats van de zon, komt hieruit voort. Efficiënt gebruik van zonlicht speelt een belangrijke rol in het ontwerp van de gevel. De gevel bestaat uit twee lagen en kan worden geopend en gesloten afhankelijk van de beste oriëntatie op de zon. De verticale latten worden gebruikt als zonwering en zorgen tegelijkertijd voor meer privacy. Het derde aspect van flexibiliteit is in het interieur te zien. Boven de eettafel en de badkamer zit een dubbele woonlaag met bedden die op- en neer kunnen bewegen. Zo blijft de woning zo compact mogelijk maar heeft het een luxe gevoel!

3e prijs

Bloom Door Somer Abed (Mechanical Engineering student) & Ayu Koene (Mechanical Engineering student)

Van bloemknop tot een bloeiende bloem. Ons ontwerp is een comfortabel verblijf met de unieke mogelijkheid om eenvoudig op te slaan en op te zetten wanneer je maar wilt. Het huis is helemaal opvouwbaar en dus makkelijk op te bergen gedurende de wintermaanden. Dit zorgt er ook voor dat deze vakantiehuisjes voor lange tijd meegaan. Daarnaast is het makkelijk transporteerbaar en kun je dit zelf opzetten en opslaan op een locatie naar keuze. Het huis is geheel zelfvoorzienend en vanwege het lichte gewicht makkelijk te tillen en in elkaar te zetten.

Als de woning volledig is opgezet, klaar om bezoekers te ontvangen, lijkt het op een bloemknop. Wanneer het weer tijd is om het huis op te bergen, vouwt het in elkaar in de vorm van een bloem.

Ontwerpvraag

Rebel House stelt een nieuwe manier van leven voor, die ingaat tegen alle conventionele en traditionele methodes die we nu kennen. Ontwerp een Rebel House die de bezoekers van de Floriade zal inspireren om deze nieuwe manier van denken en leven voor de toekomst te laten zien!

Randvoorwaarden:

  • De grootte van het huis is max. 20 m2

  • Het huis moet geschikt zijn voor 2 - 4 personen

  • Men moet kunnen eten, slapen, werken, dromen...

  • De woning is ‘off grid’: volledig zelfvoorzienend

  • Belangrijk punt van aandacht is het bouwproces van het ontwerp: - waar en hoe wordt het gemonteerd? - wat is de levensduur? - hoe wordt het vervoerd? Etc.

20220414-EuroParcs - Floriade-137 20220414-EuroParcs - Floriade-145 the rebel house