Vakantieparken vlakbij Marken

Paalwoningen van Marken zijn wereldberoemd

Nergens in Nederland wordt de strijd tegen het water zo uitgebeeld als op Marken in de provincie Noord-Holland . De paalwoningen, woningen op hoogte zodat bij overstromingen het water onder de huizen door stroomde, hebben dit voormalige eiland beroemd gemaakt. Marken staat voor een Nederlandse levensles van ‘nooit meer’ en sowieso Nederlandse historie. De groen geschilderde Marker huizen roepen een gevoel van romantiek en nostalgie op naar de tijd van toen. Marken is kortweg gezegd een plaatje en wie op een nabijgelegen vakantiepark als EuroParcs Resort Poort van Amsterdam en Camping & Jachthaven Uitdam verblijft moet eigenlijk een bezoek aan het huidige schiereiland als verplicht opnemen in de vakantieplanning. 

map-nederland
Vakantieparken Noord-Holland
Geniet van de IJsselmeerkust, weide en Amsterdam
Bekijk
Vakantieparken Zuid-Holland
Water, natuur, zee, stad en strand? Kies Zuid-Holland!
Bekijk
Vakantieparken Limburg
Een bourgondische beleving in deze heuvelachtige omgeving!
Bekijk
Vakantieparken Overijssel
Beleef een oer-Hollands feest in het landschap en rivier de Reest
Bekijk
Vakantieparken Gelderland
Ga op avontuur en trek de Veluwe of de Achterhoek in!
Bekijk
Vakantieparken Flevoland
Ga mee naar hotspot vakantiepark Resort Zuiderzee
Bekijk
Brabant
Kom en verken de betoverend natuurrijke omgeving!
Bekijk
Utrecht
Centraal gelegen vakantieparken in Nederland
Bekijk

Binnen 6 minuten ben je in hartje Marken

Je kunt met de auto naar het pittoreske eiland Marken. Via de Zeedijk heb je een mooie en korte autoroute en binnen 6 minuten ben je in hartje Marken. Maar, wat ook heel leuk is, speciaal voor de fietsliefhebbers onder ons: er is een supermooie sightseeing Uitdam-Monnickendam-Volendam-Marken fietsroute van een klein uurtje langs de kust van de Gouwzee, door Monnickendam, via Katwoude, door Katham naar Volendam en vanuit daar kun je met de veerboot naar Marken. En over de Zeedijk fiets je eenvoudig via de route van 5,4 km weer terug naar de vakantieparken Marken Resort Poort van Amsterdam of Camping & Jachthaven Uitdam even afhankelijk van waar je bij EuroParcs verblijft natuurlijk, waar je onder het genot van een borrel, bak koffie of thee heerlijk kunt nagenieten van mooie dag in een prachtige omgeving! Wandelen naar Marken kan natuurlijk ook! Het is een wandelroute van 5,3 km. Met een uur kun je in het pittoreske Marken zijn. 

Proef vanuit het vakantiepark de historische gezelligheid in Marken

Marken is historie, leerzaam maar staat ook voor gezelligheid. Bijvoorbeeld tijdens de markten met oud-Hollandse ambachten die er regelmatig wordt gehouden. Kaasmakers, haringrokers met tonnen en visnetten, klompenmakers en meer: Marken brengt je terug in de tijd. Daarnaast is de havenkom een visitekaartje voor heel Noord-Holland: heerlijke brasseries, uitstekende restaurants en tal van souvenirwinkels om met een aandenken weer terug te gaan naar het bijvoorbeeld op vijf minuten rijafstand gelegen EuroParcs Resort Poort van Amsterdam en Camping & Jachthaven Uitdam.

Daarnaast kun je vanaf de haven van Marken ook de boot naar Volendam pakken om op grotere schaal te genieten van winkels, horeca en cultuur. Om dat laatste toe te lichten: zowel op Marken als in Volendam zie je op mooie dagen nog eilandbewoners dan wel dorpelingen in authentieke historische kleding. Het eiland is verder groot geworden door de visserij, daarover kun je in het Marker Museum nog veel meer zien en lezen.

Marker werven en ontdek de vuurtoren

Ouder dan de dorpskern zelf zijn op Marken de zogeheten werven. Dit zijn, vergelijkbaar met de turfheuvels in Noord-Nederland, door mensen aangelegde verhogingen. Wederom bedoeld beter bestand te zijn tegen overstromingen. Wie vertrekt vanaf een vakantiepark Marken en een wandeling over het eiland maakt, komt door fraaie buurtschappen die worden ingekleurd door de groen geschilderde Marker woningen en luisteren naar namen als Grotewerf, Minnebuurt, Moeniswerf, Rozewerf en Wittewerf. Je kunt Marken wandelend helemaal ronden, het uitzicht met name vanaf de vuurtoren over het Markermeer is fenomenaal. 

Goudriaankanaal bij Marken

Eenmaal in de geschiedenis kreeg Marken overigens een voorname landelijke rol toebedeeld. Koning Willem I wilde begin negentiende eeuw een kanaal dwars door Marken en de regio Waterland aanleggen. Deze alternatieve vaarroute moest de oplossing zijn om de verzanding bij Pampus, die de Amsterdamse haven onbereikbaar dreigde te maken, tegen te gaan. Het natte veenlandschap maakte de klus technisch lastig, uiteindelijk werd gekozen voor een ander traject: het Noordhollandsch kanaal dat voert van Den Helder naar Amsterdam. Niettemin zijn de restanten van het Goudriaankanaal anno nu nog op Marken te zien. Ook een aanrader om vanuit onze Marken vakantieparken tijdens jouw verblijf bij EuroParcs eens in te duiken!

Resort Poort van Amsterdam

Resort Poort van Amsterdam

Uitdam, Noord-Holland, NL
  • Vakantiepark op slechts een kwartiertje rijafstand van Amsterdam
  • Geniet van de prachtige omgeving aan het water met de fiets of scooter
  • En laat je kids ravotten in de leukste indoor speeltuin .
Camping & Jachthaven Uitdam

Camping & Jachthaven Uitdam

Uitdam, Noord-Holland, NL
  • Gezellige camping gelegen aan het Markermeer
  • Perfect als uitvalbasis voor uitstapjes en ontspanning
  • Wakker worden aan het kabbelende water  

Vind jouw favoriete accommodatie bij Europarcs

Veilig betalen met: