Vakantieparken vlakbij Valkenburg

Bezoek vanaf het leukste vakantiepark de toeristische parel van het zuiden: Valkenburg

AIs Valkenburg de oudste toeristische plaats van zuidelijk Nederland? In ieder geval is het Limburgse stadje één van de bekendste. Valkenburg, en is al in de jaren vijftig een begrip onder Nederlanders voor de zomervakantie. Vakantie vieren doe je in eigen land, want in de mooie maanden krijgt Valkenburg er dan ook een derde aan ‘tijdelijke inwoners’ bij die in of in de directe nabijheid van de stad een verblijfsaccommodatie huren. Daar bovenop komen dan nog de dagjesmensen. Het resultaat: Valkenburg bruist, overdag, ’s avonds en ’s nachts. Dat maakt de vraag interessant: waar vind je beste overnachtingslocaties, buiten de stad, daar waar je ook aan je rust toekomt? Dan springen vakantieparken als EuroParcs Resort Brunssummerheide en EuroParcs Resort Limburg eruit door hun ligging enerzijds in het heuvelgebied en anderzijds vlakbij de Duitse en Belgische grens. Daarnaast bieden beide vakantieparken sfeervolle horeca, heerlijk buitenzwemwater en in het geval van EuroParcs Resort Limburg ook een mooi binnenzwembad.

Binnen een half uur in Valkenburg

Op 25 minuten rijafstand gelegen van EuroParcs Resort Brunssummerheide en een half uur van EuroParcs Resort Limburg is het centrum van Valkenburg te beleven. Waarmee gelijk de meerwaarde van een vakantiepark Valkenburg is bewezen: je kunt er echt even aan de drukte ontsnappen in een landelijke omgeving. Want feestvieren is leuk, maar al die indrukken met een goede nachtrust verwerken in een luxe en comfortabel vakantieverblijf maakt het nog leuker. 

Wie vanaf één van de vakantieparken Valkenburg het Valkenburgse stadshart intrekt kijkt zijn ogen uit. Het wemelt er van de bars, dancings, gezellige bruine kroegen met Limburgs speciaalbier en restaurants in allerlei prijsklassen. Tot de beste restaurants horen Aan De Linde en Château St. Gerlach. JEF Gastrobar en Sunndays zijn als restaurant vriendelijker geprijsd en wil je snel, lekker en goedkoop eten, dan ben je onder meer bij het Griekse restaurant Christos en de cafetaria Au Soleil aan het goede adres.

Wat betreft het uitgaan zijn wijnbar Vini Vici Vici en café Classic voor het oudere publiek en De Feestgrot en Leto voor de jongere garde the place to be. Daarnaast zijn er regelmatig optredens in het Openluchttheater Valkenburg. En dan is er nog Holland Casino dat overdag en ’s avonds voor alle volwassen leeftijden een leuk uitje is. 

map-nederland
Vakantieparken Noord-Holland
Geniet van de IJsselmeerkust, weide en Amsterdam
Bekijk
Vakantieparken Zuid-Holland
Water, natuur, zee, stad en strand? Kies Zuid-Holland!
Bekijk
Vakantieparken Limburg
Een bourgondische beleving in deze heuvelachtige omgeving!
Bekijk
Vakantieparken Overijssel
Beleef een oer-Hollands feest in het landschap en rivier de Reest
Bekijk
Vakantieparken Gelderland
Ga op avontuur en trek de Veluwe of de Achterhoek in!
Bekijk
Vakantieparken Flevoland
Ga mee naar hotspot vakantiepark Resort Zuiderzee
Bekijk
Brabant
Kom en verken de betoverend natuurrijke omgeving!
Bekijk
Utrecht
Centraal gelegen vakantieparken in Nederland
Bekijk

Wellness in Valkenburg? Ja: Thermae 2000 ✓

Je kan na een bruisende dag in hartje Valkenburg en een heerlijke nacht op een Valkenburg vakantiepark, in de Valkenburgse Thermen of beter gezegd Thermae 2000, de belevenis van de vorige dag uitzweten in een van één van de binnen- of buitenbassins met warm water. Elk van deze bassins wordt gevuld met plaatselijk bronwater en is een weldaad voor het lijf. Thermae 2000 kent verder allerlei soorten sauna’s en je kunt er terecht voor massages, fysiotherapie en hydrotherapie. Dit wellnessresort, op slechts vijftien minuten rijafstand van Maastricht, is in 1989 geopend en claimt het oudste kuuroord van Nederland te zijn. 

Uitjes voor de kids in Valkenburg ✓

Valkenburg heeft ook een attractiepark, Pretpark Valkenier, dat vooral geschikt is voor gezinnen met kinderen jonger dan twaalf jaar. Er is onder meer een overdekte speeltuin, een wandelpark met ‘pratende’ dinosauriërs, een gemotoriseerde paardenbaan, een oldtimerbaan, een treintje dat door het centrum van Valkenburg rijdt, een snelheidsmolen, een reuzenrad, botsauto’s, een carrousel, een speeltuin voor mindervaliden en je kunt varen en waterfietsen op een meer. 

Daarnaast kunnen gezinnen met jonge kinderen zich vermaken in het Sprookjesbos Valkenburg waar in mooie torens, kastelen of gewoon in het bos onder meer de sprookjes van Hans en Grietje, Sneeuwwitje, Roodkapje en Assepoester worden uitgebeeld. 

Zodoende past een bezoek aan Valkenburg prima bij ander soort vermaak voor jong en ouder in Zuid-Limburg, zoals Recreatiebos Steinerbos in Stein, het Subtropisch Zwemparadijs Mosaqa in Gulpen, Avonturenpark Valdeludo in Echt en het Klimbos in Brunssum. Met Brunssum en EuroParcs Resort Brunssummerheide of Susteren met EuroParcs Resort Limburg als uitvalsbasis. 

Zeer veel monumenten in Valkenburg ✓

De Geulstad, dat bij geen file op maximaal een dik half uur rijafstand ligt van EuroParcs Resort Limburg en EuroParcs Resort Brunssummerheide, herbergt echter ook veel rijkdom qua cultuur en historie. Denk aan de ruïnes van het Kasteel van Valkenburg, het in goede staat gebleven Kasteel den Halder (ontstaan uit een Middeleeuwse vestingtoren), de westelijke stadsmuur, de Berkelpoort en de Grendelpoort. Het bijzondere is dat ten eerste dat deze vestingwerken uit mergel zijn opgetrokken en ten tweede dat de historie ervan teruggaat tot de veertiende eeuw. 

Valkenburg huisvest echter veel meer blikvangers, zoals het Spaans Leenhof (een bijna vier eeuwen oud gerechtsgebouw), de Banmolen, de Franse Molen en het oude raadhuis dat nu het onderdak vormt voor het Museum Valkenburg. Buiten het centrum tref je nog meer kastelen, kasteelboerderijen, villa’s en andere prachtige panden. Denk hierbij aan Kasteel Oost met zijn fraaie tuinen, Villa Alpha, Villa Jacoba en Villa Rozenheuvel. Ook zijn er nog altijd sporen van de Romeinse nederzetting van weleer, zoals de Romeinse Katakomben dat in alles een replica is van de catacomben in Rome. Meer recentere historie maar niet minder indrukwekkend is het Provinciaal Verzetsmonument voor het Limburgse verzet op de Cauberg. Deze heuvel geniet toch al de status van plek der overdenking: de begraafplaats Cauberg is niet alleen bijzonder door de terrasvormige aanleg, maar ook door sommige grafmonumenten die de status van Rijksmonument genieten. Je vindt graven op de Cauberg die ogen als een klein kasteel.

Fietsend over de Cauberg naar Valkenburg: fietsvakantie ✓

De Cauberg is echter ook een fietswalhalla. De bekendste heuvel van Nederland, icoon van de wielerklassieker Amstel Gold Race die ook bij Valkenburg finisht, ligt op slechts een half uur fietsen vanaf Brunssum en een kleine driekwartier fietsen vanaf Susteren. Voor wie Valkenburg wil aandoen tijdens een fietsvakantie, is het dan ook een interessante optie om te verblijven op één van de vakantieparken in Limburg zoals EuroParcs Resort B runssummerheide of EuroParcs Resort Limburg. Je kunt de beklimming van de Cauberg combineren met de Emmaberg en de Sibbergrubbe en de andere bekende Zuid-Limburgse heuvels zoals de Keutenberg, Fromberg, Bemelerberg en Vaalserberg. 

Ken jij het Valkenburgse grottenavontuur al?

Valkenburg staat ook bekend om zijn grotten. De Lourdesgrot is bijzonder door zijn religieuze betekenis en de Gemeentegrot door zijn ouderdom: hier werd al door de Romeinen mergel gewonnen. De Gemeentegrot is versierd door tal van kunstwerken en is daarnaast opzienbarend door zijn schuilkapel. Ook de Fluweelengrot en het Mergelrijk bieden een fraaie mix van avontuur en bezienswaardigheden. Valkenburg telt overigens nog veel meer groeven die regelmatig meer dan duizend jaar oud zijn. 

Wandelen in Valkenburg en omgeving ✓

Valkenburg leent zich ook om met de auto vanaf EuroParcs Resort Limburg of EuroParcs Resort Brunssummerheide heen te gaan voor een wandeling. Voor mooie korte wandelingen kun je terecht in Den Halderpark, het Odapark, Park Dersaborg en Kasteelpark Oost: je ziet dan veel natuur en kunstwerken. Wie houdt van een stevige wandeling kan in de stad aan de Geul ook zijn hart ophalen. Daar lenen het Geulpark, Rotspark, Kuurpark en het Polferbas zich voor. Je kunt ook kiezen voor het Sint Jansbosch, het Biebosch, het Schaelsbergerbos of het Ravensbosch dan wel voor de ‘hoogte’ in de vorm van de Cauberg of de Heunsberg. Een populaire wandeling is die vanuit het Valkenburgse centrum langs de Geul, de Sint Jansbron en Kasteel Oost naar de Drie Beeldjes. Dit kunstwerk beeldt een achttiende-eeuwse cavaleriegroep uit. 

Resort Brunssummerheide

Resort Brunssummerheide

Brunssum, Limburg, NL

EuroParcs Resort Brunssumerheide richt zich vooral op volwassenen. 

Sport, natuur en rust staan hier centraal. Aken, Luik of Maastricht is op maar liefst 20 minuten rijden van het resort. Als je vertekt vanuit Brussel is het resort ongeveer 1 uur en 32 minuten rijden. 

Resort Limburg

Resort Limburg

Susteren, Limburg, NL

Resort Limburg is er voor jong en oud. Het is zowel grendend aan België als Duitsland. 

Genieten aan het zwemparadijs met glijbanen of vissen aan de recreatievijver. Er is hier voor ieder wat wils. Het resort is ongeveer 1 uur en 34 minuten rijden als je vertrekt vanuit Brussel.

Vind jouw favoriete accommodatie bij Europarcs

Veilig betalen met: